En dame vasker en spade med kost i en grå bøtte.
Å rengjøre redskapene før vinteren sparer arbeid til våren.

10 tips om det du kan gjøre i hagen før vinteren

Sesongen er på hell. Enkelte steder er det allerede vinter, mens hagefolk i mildere strøk har tid til å gjøre en siste innsats før snøen legger seg.

Publisert Sist oppdatert

1. Pass på pottene

Tøm og vask alle potter, krukker og kar du har hatt sommerblomster i. Jorda kan du bruke som jordforbedring i bed, eller du kan tømme den i komposten. Husk at lecakuler eller potteskår som har gjort nytten som årets drenering, kan brukes om igjen. Har du noen særlig ømtålige potter du er redd for, bør du sette dem luftig med bunnen i været på et beskyttet sted, gjerne under tak eller en presenning. Også såkalt frostsikre potter kan sprenges dersom de blir stående fulle av våt jord som fryser.

2. Ikke klipp ned staudene

To nyvaskede terrakottapotter vendt opp-ned og klare for vinterlagringen.
Rene, tørre potter snudd opp-ned, klare til å takle vinteren. Foto: Jorunn Amdal.

Det kan være fristende å rydde godt opp i staudebedet før vinteren, men det beste er å la det være. Plantene trenger tid til å visne helt ned. Da har de større sjanse for å klare vinteren og bli store og frodige neste vår. Vil du likevel rydde i bedet, klipper du de visne staudene ned til ca. 10–15 cm over bakken. Ikke riv opp visne plantedeler, da er det stor risiko for at du også river opp hvilende knopper som skal bli blomster og blad til våren.

3. Rydd opp under frukttrær

Gammel nedfallsfrukt og visne blad under frukttrærne er overvintringssted for soppsporer, virus, egg og larver fra skadeinsekter. Det er derfor viktig å holde det ryddig under frukttrærne. Fjern også fruktmumier, det vil si angrepne, skadde frukter som henger igjen på trærne. Soppsykdommen gul monilia kan overvintre i fruktrestene og smitte tilbake til ny frukt neste år.

4. Dekk ømfintlige planter

En stuade, hosta, visner ned og har gule blad om høsten.
La staudene visne naturlig. Bladene vil beskytte gjennom vinteren.

Noen planter trenger en luftig dyne for å klare vinteren. Du kan dekke med løv, halm, granbar eller kvist, men vent til kulden kommer. Blir plantene liggende dekket i lange mildværsperioder, kan de angripes av sopp. Aller helst skal telen så vidt ha satt seg i jorda før dekket legges på.

5. En siste sneglesjekk

Sett på deg “sneglebrillene” og ta en siste runde på leting etter snegleegg og sneglebarn. Løft på planker, steiner, blad som ligger tett nede på jorda, potter og andre kjente gjemmesteder. Samle fangsten i en bøtte og hell over kokende vann. En grundig innsats i høst vil spare deg for mange ergrelser til våren.

6. Ta inn planter ømtålige løker og knoller

Nedfallsfrukt på bakken om høsten.
Fruktmumier bør fjernes, ellers kan de overvintre soppsmitte til neste år.

En del løker og knoller må tas opp av jorda før frosten kommer og lagres innendørs om vinteren om du vil se plantene igjen neste år. Det kan være georgineknoller (Dahlia), gladioler, duftgladioler, knollbegonia, værhane eller andre knoller og løk med eksotisk herkomst. Overvintre dem luftig og frostfritt så kan de drives i gang og plantes ut igjen til våren, når faren for frost er over.

7. Se over redskapen

Vask all redskap med såpevann, gjerne med en dråpe salmiakk for å løse opp plantesafter som har satt seg fast. Men salmiakk fjerner også olje og beskyttende hinner. Gni derfor alle deler som kan ruste eller har bevegelige deler med litt olje etter at de har tørket. Treverk blir tørt, så her må du til med litt med en annen olje, egnet for trebeskyttelse. Så er de klare til bruk når neste sesong starter.

8. Gled fuglene

En mann dekker et staudebed med vissent løv om høsten.
Løv er god mat til meitemarken, enten plantene er ømtålige eller tøffe. Foto: Marianne Utengen.

Har du ikke begynt å mate fuglene, er det på tide å gjøre det nå. For å hindre at de blir syke, bør fuglematere vaskes regelmessig. Vask både fuglebrettene og de ulike materne godt før du legger ut maten. Når alt er helt tørt, kan du fylle dem med blant annet frø, meiseboller og nøtter. Fuglebrettet bør ha tak, slik at maten ikke blir fuktig. Plasser brett og matere slik at katter ikke får tak i fuglene når de sitter og spiser. Oppskrift på hjemmelaget fuglemat.

9. Steng krana

Kraner, slanger, spredere, vanningspistoler og annet vanningsutstyr tåler ikke frost. Tøm derfor anlegget og ta inn alle løse deler før frosten kommer.

10. Legg høstløk

Klaser med hvite egg av brunskogsnegl.
Brunskogsneglen legger egg om høsten før den dør. Foto: Wenche Røtterud.

Vil du ha vårblomster som krokus, vinterblom, snøklokker tulipaner, ruteliljer eller narsisser (påskeliljer og pinseliljer) i hagen til våren, må løkene legges i jorda nå. Løk kan du bestille på nett eller kjøpe i hagesenteret. Les hvordan du gjør det her.

En bunt duftgladioler med løken på på et grått trebord om høsten.
Duftgladiol kan blomstre igjen neste år hvis knollene overvintres frostfritt.
En dame vasker en spade med kost i en grå bøtte.
Vask og stell spader, sakser og greip før vinteren. Foto: Jorunn Amdal.
En pilfink sitter på en fuglemater.
En pilfink har seg en pust i bakken på matstasjonen.
Vann renner fra en gammel utekran.
En utømte utekran vil fryse i stykker. Kjedelig og dyrt. Foto: Shutterstock.
En damme legger tulipanløk i et staudebed om høsten.
Tulipanløk må i jorda om høsten for å blomstre til våren. Foto: Jorunn Amdal.
Powered by Labrador CMS