
HAGESTELL
Dette kan du gjøre i april
Gjør drivhuset klart

Hvis du ikke gjorde rent drivhuset før vinteren, vask vinduer og overflater for å slippe inn mest mulig lys og bli kvitt skadegjørere fra fjorårets sesong. Bruk et mildt vaskemiddel og unngå høyttykkspyler, de fleste drivhus misliker det.
Del blomsterløktuer
Når de tidligste blomsterløkene, som snøklokker, er ferdige med å blomstre, kan du grave dem opp, dele dem i mindre klumper og plante dem utover for å danne store tepper, eller for å få blomstring flere steder i hagen, eller gi til venner.
Foryngelse av busker
For å holde busker tette og fine, er det lurt å forynge dem om våren. Klipp
gamle greiner helt ned til bakken. Dette vil stimulere ny vekst. Hvis du dyrker pil til fletting, eller for fargens skyld, kan du klippe den
helt ned nå. Det er de nye skuddene som er myke og mest fargerike. Det samme gjelder sibirkornell, busken som har røde stilker som lyser opp om
vinteren. Det er de unge greinene som er mest fargerike. For å holde på fargen
og forynge busken, klipp gamle greiner helt ned. Hard beskjæring hindrer samtidig
at plantene setter frø, som er fint, ettersom sibirkornell sprer seg villig med
frø.

Driv frem georginer (Dahlia)
I april kan du ta frem georgineknollene og sette dem i jord, slik at du får dem godt i gang innen sommeren starter. Det vil gjøre dem mer motstandsdyktige mot snegler og forhåpentligvis gi deg en tidlig og lang blomstring.
- Se over knollene og klipp av råtne deler.
- Fyll romslige potter med jord omtrent halvveis opp.
- Legg knollen oppi med stengelen oppover og de små «armene» nedover.
- Fyll på med litt mer jord.
- Vann forsiktig.
- Husk å merke med sortsnavn.
- Sett pottene lyst og litt kjølig. Temperatur bør tilpasses lysmengden. Strekker planten seg veldig, senk temperaturen.
Plant ut når faren for frost er over. Husk å herde først, det vil si å venne planten til utelivet.

Lag nye bed
Nå, før gresset blir grønt, er det ideelt å anlegge nye bed. Legg papp oppå gresset der du vil anlegge bedet. Lag en kant rundt bedet for å gi det en tydelig form og for å holde på jorda. Fyll på med kompost og jord oppå pappen. I løpet av sesongen vil gresset dø og pappen gå i oppløsning.
Legg jorddekke på bed

Når jorda har tint og du kan se hvor staudene dine er, kan du fylle på med et
raust lag kompost i bedene. Det vil forbedre jorda, holde på fukt og hindre
ugress. Legg komposten rundt plantene, ikke oppå. Kompost er dessuten viktig
mat for meitemark og mikroliv.
Luk
I varmere deler av landet kan ugress dukke opp
allerede i april. Hvis du tar det tidlig, mens det er smått, har du et stort
fortrinn. En-null til deg.


Fyll på komposten
Legg løv og andre gamle planterester som du raker opp her og der i komposten. Slik beholder du både næringsstoffer og viktige mikroorganismer i hagens kretsløp. Du sparer samtidig penger på å lage egenprodusert jord. Sjekk temperaturen i komposten. Om våren er det mest vissent, brunt plantemateriale i hagen. Det vil si stoff som er høyt i karbon og lavt i nitrogen. For å få fart på temperaturen i komposten trenger du noe nitrogenrikt. Vanligvis får vi det av grønt plantemateriale, men nå som det er ikke er så mye av det, kan du bruke urin eller hønsemøkk.
Lag stier
Planlegg og anlegg nye gangstier. Hvis stien vil bli mye brukt, er en meter en god bredde. Hagens mer perifere stier kan være smalere. Tenk over hvor stien går, det er alltid spennende å ende opp et sted. Vurder om stien skal ta raskeste vei, eller om den skal snirkle seg gjennom hagen, slik at endepunktet blir en overraskelse. Bruk tråd og pinner for å markere opp stien, og test plasseringen. Er stien galt plassert, vil den ikke bli brukt. Bestem hva du skal bruke som kant og hvilket materiale du vil ha i stien. Mye mer om linjer og former i hagen på side XX, fra Yvonne Dengin og serien hagedesignerens verktøykasse.
Drive poteter
Hvis du vil sette poteter i mai, er det lurt å fordrive dem inne i godt lys fra april. Én måned med 12 grader og mye lys er ideelt og gir lubne, fine groer. Fordriv dem med eller uten jord, i en bolle, en eggekartong eller en pappeske. Husk å kjøpe sertifiserte settepoteter. Det er viktig for å unngå spredning av potetsykdommer.
Pass på frøspirene

Følg med på at alle de små frøspirene dine har nok lys, vann og næring. For at de skal fortsette å vokse fint er det lurt å prikle (plante hver og en om i en egen og gjerne større potte med god jord) og potte om så snart de er klare for det. Med ett varig bladpar etter frøbladene, er det prikletid.