En broketbladet pelargonia med fylte, tofargede blomster i potte. Ved siden av en vase med en blomst i.
Det fins et utall pelargoniasorter. Ved å formere fra stiklinger får du flere like planter. Dette er sorten 'Westdale Appleblossom'.

Lag flere pelargonia av favorittplanter du har fra før

Har du en pelargoniafavoritt du ønsker flere av? Høst stiklinger og lag planter selv. Det er lettere enn du kanskje tror og rimeligere enn å kjøpe.

Publisert Sist oppdatert

Pelargonia er enkel å formere med stiklinger*. Fra én morplante kan du høste flere stiklinger og lage mange nye planter selv. Når vi formerer såkalt vegetativt (ukjønnet, uten frø) er du sikret at alle de nye plantene, avkommet, blir genetisk like morplanten. Spesielt nyttig når sorter er vanskelige å få tak i eller ekstra dyre i innkjøp.

*En stikling er en del av en plante som, etter å ha blitt skåret av den opprinnelige planten, har evne til å danne røtter og bli en selvstendig plante. Stikling forveksles ofte med begrepet avlegger, som er en plantedel som sitter fast på morplanten mens den danner røtter.

En pelargoniastiklng med tofargede blad.
Når morplanten har kommet i god vekst, klipp toppen av et kraftig skudd. 10–15 cm er en passe lang stikling. Behold to-tre blad i toppen, fjern resten. Fjern også eventuelle blomsterknopper. Det er fra leddene, der bladene var festet, at røttene vil dannes.
En potte med jord med hull i. Kart til å stikkes.
Fyll en potte med næringsfattig såjord (den er tilsatt sand for god drenering). Stikk et passende hull med fingeren eller bruk en blyant.
En stikling stikkes i jorda.
Stikk stiklingen nedi og trykk jorda til så det blir god jordkontakt. For å unngå angrep av skadesoppen gråskimmel, sørg for at vekstpunktet (der bladene kommer fra) står over kanten på potta.

Mer om pelargonia:
Vårstell for vakker pelargoniablomstringSlik forlenger du pelargoniablomstringen


Vanning av pelargoniastikling i potte med jord.
Vann forsiktig. Jorda skal være fuktig, ikke klissvåt.
Pelargoniastikling under en plasthette.
Trekk over en tett plastpose som du fester med strikk. Det er for å hindre fordamping både fra jorda og fra stiklingen, fram til stiklingen har dannet røtter som kan suge opp vann.
Pelargoniastikling med plasthette på undervarme.
Sett stiklingen lyst og varmt, 20–25 grader, men unngå direkte sol. Undervarme er å foretrekke, det fremmer roting. Et badegulv er perfekt, dersom det er godt med dagslys.
Pelargonia dyrkes på dytrkingsbrett under plantelys sammen med andre småplanter.
Etter to til seks uker har stiklingen fått røtter. Se etter dem i pottehullene. Når stiklingen begynner å vokse, er det også et tegn på at det har kommet røtter. Dyrk videre på 18–22 grader og mye lys. Lavere temperatur gir tregere tilvekst, mer lubne planter og finere bladtegninger.
Pelargoniastikling pottet om i en terrakottapotte.
Vent et par uker. Pott så stiklingen om i god jord og en litt større potte. Pott opp i større potter etter hvert som planten vokser. En velvoksen pelargonia kan trives i en riktig stor potte, 30–40 cm i diameter, men potte og plante må passe hverandre. Husk å herde plantene (gradvis tilvenning til utelivet) før utplanting for å unngå skader av skarp sol, vær og vind.
Powered by Labrador CMS