Nye frø – eller holder de gamle?

Nå er det høysesong for å kjøpe frø, men før du kjøper nye er det lurt å sjekke beholdningen fra i fjor … og året før.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det høysesong for å kjøpe frø, men før du kjøper nye er det lurt å sjekke beholdningen fra i fjor … og året før.

Bilde av en samling av nye og gamle frøposer
Så lenge frø oppbevares tørt og kjølig har de, som mange andre datostemplede varer, ofte mye lenger holdbarhet enn det står på pakken. Frø har en holdbarhet på minst to–tre år, mange mye lenger; opp til 10 år.Tørr og kjølig lagring gir frø lang holdbarhet, mens lagring ved romtemperatur gir kortere levetid. Frø som oppbevares i fuktig luft blir ødelagt etter kort tid, selv om de lagres kjølig.


Under optimale lagringsforhold vil grønnsakfrø være spiredyktige:

Spiretest

Er du i tvil om frøene dine er i orden, kan du gjøre en liten spiretest. Det er særlig aktuelt for kulturer med lang spiretid, der sesongen blir spolert om frøene ikke spirer som de skal. For arter med kort spiretid er det ikke nødvendig å teste spiringen. For å kompensere for eventuelt dårlig spiring kan vi så litt flere frø enn vi trenger ferdige planter. Skulle spiringen bli dårlig eller utebli helt, rekker vi å så på nytt uten at det ødelegger sesongen.

Test flere frø samtidig. Det sparer tid.

Dryss noen frø på fuktet bomull eller kjøkkenpapir som ligger på en skål, og dekk med plastfilm. Plasten gir 100 % luftfuktighet, som er optimalt for spiring. Plasser spireprøven ved anbefalt temperatur. Tester du flere frø på samme skål, vil de fleste spire ved 20 grader. Husk å merke frøene. Ut fra hvor mange frø som spirer av en gitt mengde, finner vi spireprosenten.

Powered by Labrador CMS