Vekstlys
Mange av plantene vi dyrker trenger lengre sesong enn vi kan tilby. For at de skal rekke å blomstre eller gi avling, må vi starte opp tidlig, med ekstra lys.
Når vi skal så planter kommer vi raskt borti begrepene forkultivering/forkultur og oppal. Det handler om å starte opp tidlig innendørs, for å forlenge sesongen – en tjuvstart egentlig. Typiske planter som trenger forkultur er være chili, paprika eller tomat, men også mais, kålvekster og varmekjære blomster, for å nevne noen.
Når vi starter opp tidlig, kanskje allerede i januar, trenger plantene tilleggslys. Det er ikke tilstrekkelig futt i det naturlige lyset ute, og pærer og lamper som passer oss, passer ikke for planter. Plantene trenger plantetilpasset lys. Uten tilleggslys vil plantene bli lange, skjøre og strantne. Særlig om det er lite lys i kombinasjon med for høy temperatur. Nøkkelen til fine og lubne planter er mye lys og litt lav temperatur.
Her er to spørsmål Hagehjelpen har fått av to av medlemmer om plantelys. Kanskje vil svarene gi deg litt hjelp på veien om temaet oppal og tilleggslys.
Når trenger de lys?
Jeg har sådd paprika og chili i såkasser med lokk. De står på badegulvet. Nå har det dukket opp små spirer, men hvordan vet jeg at de er klare for å flyttes fra badegulvet til der jeg har installert vekstlys? Jeg er helt fersk og nå er jeg veldig usikker. E.H.
Fageksperten svarerFrø inneholder en matpakke med nok kraft til å gi spiring, men når spiren er over jorda trenger den lille planten straks lys så den kan begynne å produsere energien den trenger. Noen gir en forsiktig overgang fra det fuktige, varme miljøet i minidrivhuset til tørrere luft ved å løfte forsiktig på lokket noen dager før flytting. Selv flytter jeg potter med spirer rett til plassen med vekstlys. Sørg for litt lavere temperatur der vekstlyset er, rundt 18 grader, som gir lubne, fine planter. Når vi senker temperaturen blir luften også, relativt sett, litt mindre tørr enn varm stuetemperatur, noe plantene liker. Som du sikkert allerede har erfart, spirer det ujevnt i pottene. De som ikke har spirt, lar du stå på badegulvet. Sjekk etter spirer ofte.
Valg av plantelys
Mye av årets grøde starter innomhus, før utplanting i drivhus og åker. Jeg har nettopp sådd purre, etter hvert blir det urter, kål, blomster osv. Jeg har i mange år brukt «vanlige» lysstoffrør, men vurderer nå å gå over til LED. Hvis jeg ikke legger vekt på strømforbruket, kan jeg like gjerne fortsette å bruke lysstoffrør. Men da med hvite eller varmhvite rør? A.K.K.
fageksperten svarer Plantelys er et stort fagfelt. Til private står valget i realiteten mellom vanlige lysstoffrør og LED-lys. Spørsmålet er hvilken farge du bør velge. LED avgir mindre varme til omgivelsene, men ligger vanligvis en del høyere i pris enn lysstoffrør. Av LED-lys fins det spesielle pærer og lyslister som gir rødt og blått lys til plantene. Dette får dem til å vokse uten overdreven lengdevekst. Fargen oppgis ofte i nm (nanometer). Da bør lyskilden gi omkring 640 og 450 nm. Kommer det opp mot 730 nm er lyset mørkerødt, noe som gir uønsket strekningsvekst. Vanlig LED-lys og lysstoffrør vil ha farge oppgitt i grader Kelvin. Du bør velge en lyskilde som gir en farge nær dagslys. Du bør da se etter rør og pærer som gir minst 5000 K. Dette lyset vil være mye kaldere (hvitere/blåere) enn det varmhvite vi oppfatter som koselig lys. Lysrør heter da typisk 950 eller 860. Lyset bør stå på 12–15 timer i døgnet. Jeg synes du skal legge vekt på hvor nær plantene du har mulighet til å henge lyset. LED kan henge mye nærmere, i og med at det ikke bidrar med mye varme. Selv har vi oppal av tomater og chili nå, og benytter LED-lysrørarmatur fra Biltema som gir 4000 K. Disse henger ca. 20 cm over plantene og fungerer tilfredsstillende. Ved bruk av lysstoffrør trengs en installasjon som gjør det mulig å endre høyden på armaturen etter hvert som plantene vokser.